ELS ARROSSARS DE PALS: RACONS MÀGICS
ELS ARROSSARS DE PALS: RACONS MÀGICS

Els arrossars de Pals son un lloc perfecte per a l’observació d’aus, per a una escapada amb família i per a aconseguir captar fotografies de gran bellesa.

Qui ha vist el massís del Montgrí emmirallat als arrossars de Pals quedarà per sempre més captivat per aquesta terra. Potser sona a sentència de poca credibilitat, però us asseguro que visitar els arrossars de Pals, ara, és de les millors escapades que podeu fer aquest mes de juny.

L’Empordà ens ofereix un paisatge petit i bonic, a l’abast dels nostres ulls, sense pretensions, però encantador alhora. Un paisatge que et captiva amb subtilesa. Parla poc però diu molt.

Amb la creació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter al 2010 es va posar nom i cognoms al territori i va aparèixer com un nou reclam als amants de la natura, del paisatge evocador i de la calma. Però tot això ja hi era. No era res de nou, al contrari. Els empordanesos n’hem begut, i en som embriagats.

A mi m’agrada caminar per l’Empordà, però he d’admetre que recorre els arrossars amb bicicleta, és potser la millor manera de fer-ho. A més, son recorreguts adaptats a totes les edats, doncs son camins planers i sense trànsit, només algun tractor que treballa als camps. Això si, cal anar preparats, doncs als arrossars hi ha poques ombres. Cap cobert, aigua i protecció solar i contra els mosquits. Si pot ser, utilitzeu cremes sense químics que si ens banyem a mar no malmeten el corall. Com ja sabeu les Illes Medes eren molt riques en corall vermell, el qual ha anat reduint les seves colònies degut a la sobreexplotació. Ara, l’ambientòleg Joan Feliu, comenta que tenen noves amenaces, la pujada de temperatura de l’aigua i els químics de les cremes solars.

D’arrossars, per exemple, en podem trobar arreu, i potser la gent dirà “vist un, vist tots”, i no podrà estar més equivocat. Al principi us ho he dit, i ho torno a repetir, qui ha vist el massís del Montgrí emmirallat als arrossars de Pals quedarà per sempre més captivat per aquesta terra. I com una peregrinació haurà de tornar any rere any, i ara al juny, i després en ple estiu, o al setembre…I com una adició, quan més vingueu, més necessitareu beure d’aquest paisatge meravellós.

Els arrossars ens serveien en safata la vila de Pals situada dalt del turó. Foto: Sandra Bisbe

TRES RACONS ENCANTADORS

Hi ha alguns racons que a mi em tenen enamorada, racons que repeteixo sovint al llarg de l’any, perquè els canvis de llum i d’estació els fan especialment bonics.

El primer, l’antic Estany de Pals o Estany Marisc, és un espai d’una solitud aclaparadora. De forma arrodonida, voltat d’oms, freixes, plàtans, roures i alzines, ens deixa palès un temps quan l’Empordà era ple d’estanys, els quals van ser dessecats principalment entre el s.XVIII i principis del XIX per la por al paludisme i per la necessitat de terres fèrtils. Encara s’hi pot veure el rec traient, que parteix aquesta quasi perfecte circumferència en dues meitats, la casa de la bomba que succionava les aigües de l’estany, i el canal obert a la roca mare per donar sortida a les aigües de l’estany en el procés de dessecament.

Aquests arrossars ens serveixen en safata el poble de Pals situat dalt del Mont Aspre. Quan cau el sol de tarda, els càlids taronges abracen els arrossars que composen un mosaic de blaus, verds, grocs o marrons segons l’època de l’any.


Quan arribes, els plàtans gegants emmarquen una imatge de postal, amb els arrossars a primera línia i el poble de Pals situat dalt del turó. Font: Sandra Bisbe

El segon espai és just darrera el Mas Gelabert. Trobar ombres als arrossars és realment complicat i aquesta és una ombra realment agradable, fresca, envoltada de canals que porten les seves aigües per a distribuir-les per tots els arrossars. Per un moment et dona la sensació de que estàs en un altre lloc. Els plàtans t’acullen i et donen un descans meravellós. Al llarg del caminet t’acompanya una població enorme de cua de cavall, una de les plantes més diürètiques que hi ha. Rica en potassi, silici, flavonoides i sapònids amb un gran poder cicatritzant, astringent, diürètic, antiinflamatori i enfortidor d’ungles i cabell.


Vista del massís del Montgrí amb els arrossars inundats. Font: Sandra Bisbe

El darrer espai, és la desembocadura del Daró Vell. Aquest per a mi és un espai màgic, mai és igual, sempre en continua transformació. Les aigües que baixen amb més o menys força, depenent de les pluges torrencials, s’obren camí entre les dunes de la Platja de Pals dibuixant unes corbes d’allò més juganeres. L’espai és idíl·lic i d’una tranquil·litat absoluta. L’accés per terra tan a peu com en bicicleta, vorejant les llacunes litorals de les Basses d’en Coll, és una bona excursió per a famílies. Dos quilòmetres d’anada i els mateixos de tornada per arrossars, una parada des de l’observatori d’ocells on s’hi poden veure martinets blancs, esplugabous, ànecs coll-verd, polles d’aigua, cames llargues, blauets, xivitones…

Desembocadura del Daró Vell. Foto: Sandra Bisbe

Els arrossars de Pals ocupen unes mil hectàrees, principalment concentrades entre el riu Ter i la desembocadura del Darò Vell. Foto: Globus Empodà

Pels amants de la gastronomia recordar que l’arròs de Pals és un arròs molt apreciat culinàriament. Tocat per la tramuntana i amb un procés més lent de maduració pel fet d’estar situat més al nord que qualsevol arrossar de la península, creix un arròs amb caràcter, dur i amb grans propietats nutritives. Els restaurants de Pals ofereixen el menú de l’arròs, on l’arròs a la cassola amb el sofregit de ceba n’és el rei. Per a gent amb ganes de gaudir d’una experiència completa del camp a la taula, poden fer la Ruta Enogastronòmica: Arrossars i vinyes de Pals, un maridatge perfecte on es fan tastets d’arròs maridats amb vi del territori, després d’una passejada pels arrossars de Pals, just quan el sol es pon.

Cartell de la Passejada Enoogastronòmica organitzada cada dimarts de 19h a 22h fins a mitjans d’octubre. Per a més informació consultar a www.sandrabisbe.catwww.sandrabisbe.cat

Per més informació:

Oficina de Turisme de Pals: www.visitpals.com, info@pals.cat  o al 972637380

SB SANDRA BISBE www.sandrabisbe.cat

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Estigues al dia de les novetats. Inscriu-te a la meva newsletter
CONTACTE
Translate »