Pel Flors i Violes, viatgem en el temps


Warning: Use of undefined constant EUR - assumed 'EUR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /homepages/27/d467263358/htdocs/hosting_clients/sandrabisbe/sandrabisbe.cat/wp-content/themes/trek/single-tour.php on line 48

Activitat gratuïta

VIATGEM EN EL TEMPS? és una activitat gratuïta que realitzo entorn al FLORS I VIOLES de Palafrugell en el que us proposo viatjar en el temps per conèixer la història d’un espai, personatge i/o institució de Palafrugell. Cada any serà un tema diferent i m’agradaria moltíssim que us animéssiu a venir.

No té el format tìpic de visita guiada, sinó que es tracta d’un petit show de 30-40 minuts.

Flors i Violes 2018, Antiga Escola Torres i Jonama

Aquest 2018 hem tingut el plaer de poder gaudir d’un dels edificis que portava més de cap als palafrugellencs. Què devia ser? com serà per dins? Finalment totes les nostres preguntes van tenir resposta en una nova visita on explicava la història de l’edifici.

CRONOLOGIA DE L’EDIFICI

1908 – Joaquim Piera, propietari de la propietat, demana permís per fer les parets que tanquen el terreny.

1908- L’Ajuntament lloga uns locals al c/ del Sol per a l’escola pública de nens. (800 pessetes anuals)

17/1/1913 – Joaquim Piera demana permís per reformar la façana del primer pis.

1/9/1913 – L’Ajuntament lloga l’edifici a Joaquim Piera de Mata per a l’Escola Pública de Nens.

1916 – Francisco Sagrera Riera compra l’edifici.

1925 – S’inauguren les noves escoles municipals, les escoles de la Vila, gràcies a Josep Torres i Jonama. Inauguració  del rei Alfons XIII. Els alumnes són traslladats a la nova escola, i l’escola del carrer del sol es tanca definitivament.

1926?-1963- Francisco Sagrera Riera utilitza l’edifici com a fàbrica on s’hi dedica el Trio de taps. Actualment és propietat de Passarrius.

A partir d’aquí les dates no són clares: primer és utilitzat com a magatzem per alguna empresa, llavors passa a mans de Marbres Palafrugell i actualment és de Construccions Passarius.

Per més informació aneu al blog.

Flors i Violes 2017, Can Genís

Aquest 2017 vam tenir l’oportunitat de visitar Can Genís, una activitat que va tenir molt d’èxit i que malauradament no tothom la va poder visitar, tot i obrir un segon torn (no previst en un principi). Vam recòrrer diferents espais de la casa, des del pati, passant per l’antic despatx fins el saló principal. Es conserven els terres hidràulics, les làmpades i mobles de l’antic despatx, com també les caixes fortes de la fàbrica.

D’estil neoclàssic popular (1867). Situada entre el carrer Botines i el Cervantes, a tocar de la fàbrica. Casa de tres plantes, formant cantonada. Hi destaca una torreta octogonal sobre la teulada, damunt l’espai de l’escala central. Es coronada per una balustrada i al centre per una pilastra que té al cim una esfera damunt la qual hi ha la figura d’un àngel. Al costat de la casa hi ha un pati-jardí clos amb tanca i portal.

Els Genís provenen d’Agullana. Allà hi varen fundar una fàbrica de suro al 1785. A principis del segle XIX la família Genís va traslladar la seva activitat a Palafrugell.

Segons expliquen al “El Palafrugell Popular. Quaderns de Palafrugell” els Genís foren uns dels fundadors del club 3×4. L’any 1891 dotze joves palafrugellencs creen una colla amb l’objectiu de participar en les festes carnavalesques i, en pocs anys, es convertien en un element bàsic per al lluïment d’aquesta festa.

L’any 1903 la colla havia augmentat i passava a anomenar-se Club 3×4 i picu, amb un local social al carrer del Sol, primer, i més tard, al carrer de l’Estrella. L’evolució continuà fins convertir-se al 1915 en societat recreativa o casino, amb 80 associats l’any 1916 i 120 el 1930 amb un local nou al carrer Cavallers.

Socialment eren un club burgés i benestant. La majoria dels socis eren empresaris i exportadors de taps, però tots eren persones facecioses i divertides, com l’Eduard Genís, Joan Miquel Avellí, Carles Serra… o personatges tan populars com Baldomer Ferrer.

Si voleu veure el programa del Flors i Violes, premeu aquí.

Flors i Violes 2016, la Fonda Estrella

Dissabte, 30 d’abril de 2016 a les 18h: Viatgem en el temps? La Fonda Estrella.  Aquest any la protagonista va ser la Fonda Estrella de Palafrugell, fonda mítica i estimada per tot el poble queViatgem en el temps? La Fonda Estrella. Visita guiada gratuita pel Flors i Violes de Palafrugell ja la tenim documentada el 1876. Vam passejar pels diferents espais de la fonda, començant pel romàntic pati – antic aparcament de carros -; seguint per les quadres i el celler; pujant a les habitacions; i acabant al menjador on vam poder visualitzar fotografies antigues. I tot un munt d’històries i anècdotes curioses que amagaven aquest espai tan nostrat.

 

 

 

 

 


« | »
Warning: Use of undefined constant trek - assumed 'trek' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /homepages/27/d467263358/htdocs/hosting_clients/sandrabisbe/sandrabisbe.cat/wp-content/themes/trek/comments.php on line 16

Deixa un comentari