La rebel.lió de les dones


La rebel.lió de les dones

es una lectura dramatizada d’articles de premsa de principis del segle XX escrits per dones o parlant de dones, que retraten amb les seves pròpies paraules la situació de la dona en un ciutat industrial com va ser Palafrugell.

Quan el Museu del Suro em va demanar que muntés un acte entorn a la exposició temporal “La dona dins el món industrial” vaig pensar que era el moment per donar a conèixer el material que havia trobat en la meva recerca sobre les dones obreres. Aquest no podia ser publicat per escrit, s’havia de llegir en veu alta per a que tothom copsés la força d’aquell clam femení. S’havia de donar a conèixer de viva veu, i aquella, per mi, era la millor manera.

Així doncs, després de fer una tria dels articles de premsa, vaig engrescar a una grup de lectors que entusiasmats amb la idea, vam portar a escena les reflexions, els neguits, els clams i les denúncies de totes elles fent una lectura dramatitzada. Va ser un espectacle preciós que va sorprendre a moltíssima gent que se’n feia creus que allò pogués passar al nostre poble.

Des d’aquí vull agrair al Museu del Suro de Palafrugell per la seva invitació, al grup de lectors per engrescar-se de nou en aquest projecte i a Pep Espadalé per ajudar-me en la tria de la música.

Aquesta història podria ser traspolable a qualsevol ciutat obrera catalana de principis de segle. Molt recomanable!

Aquesta exposició “La dona dins el món industrial” és impulsada pel Servei de Museus del Departament de Cultura conjuntament amb el Sistema Territorial del mNACTEC, és de caràcter itinerant, i fa un recorregut per tots els museus del Sistema. El guió i els continguts de l’exposició han estat a càrrec dels professors Martin Iturralde i Lluis Virós, membres del Grup de Recerca “Treball, Institucions i Gènere” (T.I.G.) adscrit al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

 


« | »

Comments

  1. Si la petita història, la història de la vida quotidiana no figura en els llibres de text, encara menys la història de les dones anònimes de casa nostra. Gràcies, Sandra, per oferir-nos el regal de poder conèixer el testimoni d’aquelles dones l’esforç i la valentia de les quals han estat l’autèntic motor dels canvis que han permès ser on som. Assistir a la lectura dramatitzada dels seus escrits ha estat un plaer i una experiència enriquidora.

    • Gràcies Rosa, m’agrada conèixer les vostres impressions, les quals animen a seguir treballant per donar veu a totes aquestes dones que van fer tan per nosaltres. Estem en deute amb elles. I quan més les llegeixo, més me’n adono d’això.

      També, perquè molts de nosaltres no som conscients de com de diferent era el nostre poble a principis del segle XX, ni la tensió que es vivia, ni la activitat politica, sindical i obrerista que omplia pàgines i pàgines dels diaris de l’època. Aquesta lectura, enfocada a les dones, és un tastet del que van viure les nostres avantpassades.

      Gràcies pel comentari. Molt agraïda.

Deixa un comentari