Irene Rocas, una lletraferida de Llofriu


La ruta literària es duu a terme en el municipi de Llofriu. Un poblet encantador a la falda de les Gavarres on va nèixer la nostra protagonista, l’Irene Rocas. A través del diari personal d’Irene Rocas ens desplaçarem al Llofriu que ella va conèixer, descobrint una dona forta amb un gran amor per la llengua catalana i la seva terra. Mare de 9 criatures, després de la mort del seu marit i de dues de les seves filles, partint d’una base totalment autodidacta,  aconsegueix esdevenir una de les col·laboradores més actives en el Diccionari Català- Valencià – Balear Alcover Moll.

Entrarem a casa seva i farem un recorregut per la casa acabant a les golfes on es conserven emotius grafittis centenaris i en plena intimitat escoltarem algunes de les cartes escrites per i a la familia, de Francesc Macià, Mossèn Antoni M. Alcover, i Catarina Albert àlies “Victor Català”.

 

Diari Irene Rocas

“Hi he llegit un escrit molt extens de na Gracieta dedicat a en Florenci. Algun d’ells molt sentit! Pobres fills meus anyorats! Me semblava que fins hi hauria resat davant aquelles estimades lletres!… escrits patriòtics per tot arreu. Exclamacions d’anyorament. Deixo aquell trenyinós aposento que jo estimo amb l’ànima. Som encarregat a en Ton que per res del món l’hi permeto qu’emblanqueixi cap paret que hi hagi escrits ni dibuixos dels meus fills”.


« | »

Deixa un comentari