Exposicions


Warning: Use of undefined constant EUR - assumed 'EUR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /homepages/27/d467263358/htdocs/hosting_clients/sandrabisbe/sandrabisbe.cat/wp-content/themes/trek/single-tour.php on line 48

Exposició “Dones del suro: treball i societat” (del 3 de maig al 23 de juliol de 2014).

L’estiu 2014 vaig comissariar l’exposició del treball de les dones dins la indústria del suro i el seu paper en la societat del moment.

2014_5expo_dones_suro

L’exposició s’estructura en sis grans apartats: La feina en el suro, tant a la fàbrica com el treball domiciliari: les feines a bosc, l’entrada massiva de dones a les fàbriques a partir de la mecanització fins arribar a ésser majoritàries, les causes d’aquest procés (bàsicament major disciplina i menor salari), la diferenciació sexual en els processos de producció, l’absentisme escolar fruit de la necessitat, la presència de dones en les cooperatives de producció taperes, la gairebé nul·la presència de dones com a propietàries de fàbriques, i el treball surer a les cases. La feina a casa: la doble jornada laboral a la que es veien sotmeses les dones, la cuina, l’atenció a la mainada, iniciatives fallides com la casa bressol a Palafrugell, la indumentària i la higiene com a indicadors de classe, el lleure de la dona, el paper del matrimoni en la burgesia… L’educació de les nenes i dones, sempre al darrere de la dels nens i homes, la seva presència en les escoles laiques i racionalistes, el treball de l’església, quan les burgeses es convertiren en educadores de les obreres (El Patronato de Obreras) i el paper dels Ateneus Populars. La reivindicació i la solidaritat: les germandats, diferents de la dels homes, el seu paper en vagues i manifestacions, les cuines econòmiques i les cuines comunals obreres en èpoques de crisi, els canvis i les permanències en el món de la dona durant la república i la guerra civil. El franquisme: un radical canvi en l’ideal i el paper de la dona, el retorn al tradicionalisme. Dones rellevantPortada programa expo dones suros per diverses causes. Isabel Vilà (1843-1886) la primera sindicalista catalana. Àngela Clos (1897-1988), treballadora del suro, adscrita a la CNT i primera dona regidora de Palafrugell. Maria Girbal Riera (1873-1965) presidenta del Patronato de Obreras. Rosa Barris Delhom (1842-1931), la burgesia empresarial amb modals aristocràtics. Les germanes Oller, tres emprenedores. Anna Daussà (1884-1972), empresària surera. Maria Engràcia Ferrer (1902-2003), dona de despatx i novel·lista inèdita. I Teresa Carbó Comas (1908-2010), membre del POUM i esperantista.

Per a més informació: Adreceu-vos a Sandra Bisbe, comissària de la mostra (Tel. 972 307825. email: sbisbe@museudelsuro.cat).


« | »
Warning: Use of undefined constant trek - assumed 'trek' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /homepages/27/d467263358/htdocs/hosting_clients/sandrabisbe/sandrabisbe.cat/wp-content/themes/trek/comments.php on line 16

Deixa un comentari