“El pas de les hores”


LECTURA TEATRALITZADA


img_1509
Em va caure a les mans una novel.la inèdita d’Engràcia Ferrer, “El pas de les hores”, ambientada en el Palafrugell dels anys 30 (abans i durant la Guerra Civil Espanyola). Tot el que s’explica en la novel·la són experiències viscudes, a vegades per l’autora, i altres, per amics i família.

Ens explica la història de l’Elvira, una nena de 14 anys que es veu obligada a abandonar l’escola per anar a treballar en una fàbrica de suro. És un retrat molt ben aconseguit de la situació que vivia una família d’obrers, a casa, a la fàbrica i al carrer, en aquells anys tan difícils.

Els diàlegs, breus però clars, et posen ràpidament en situació: la gran necessitat que hi havia de portar un sou a casa, la dificultat en satisfer les necessitats bàsiques, la jerarquia dins la família, el rol de cada membre, l’ambient a la fàbrica, la feina, les xafarderies, els encarregats, els bàndols, els amos i les seves “preferides”, les males llengües; els sindicats, els mítings, els comités, l’esclat de la guerra, l’estraperlo…

Em va fascinar!

 

L’autora de la novel.la: 

Engràcia Ferrer Mascort

(Palafrugell, 30 de desembre de 1902 – 16 de maig de 2003) fou una poetessa i escriptora catalana. Filla gran de Nemesi Ferrer Sureda, natural de l’Escala i taper de professió, i d’Anna Mascort Bofill, de Palafrugell. Tenia dues germanes més petites, Teresa i Maria. Va casar-se als 50 anys amb en Narcís Jahoner Pallí, i vint anys després va enviudar. No va tenir fills. Ja de gran va entrar a treballar d’operària a la fàbrica Can Barris de Palafrugell, feia taps a l’esmeril. Quan va quedar una vacant al despatx s’hi va presentar i allà es va quedar fins a la seva jubilació, l’any 1963.

De formació autodidacta, Engràcia Ferrer col·laborà amb els seus escrits i poemes al programa de la Festa Major i al programa La voz de la Costa Brava de Ràdio Palamós, sota el pseudònim de Lina Castell.  Alguns dels seus escrits i poemes es van publicar en un llibret del Centre Fraternal (1977), a Proa (1983) i en publicacions de la Residència Geriàtrica de Palafrugell. A més, va escriure dos poemaris (Petits poemes i Poesías escogidas), un Diari íntim (1936-1939) i la novel·la El pas de les hores, que varen restar inèdits. El 2014 l’Arxiu Municipal de Palafrugell va publicar aquestes obres inèdites a la seva web.

img_1508

Adaptació de la novel.la. Capítols:

Donat que la novel.la era massa llarga per a representar en una horeta, vaig decidir triar els capítols més significatius i els vaig dividir en 8 actes:

La protagonista, una nena de 14 anys es veu obligada a deixar l’escola.

Discussió amb els pares.

La protagonista es desfoga.

Primer dia de fàbrica.

La mare se li ha quedat els estalvis, no podrà anar al ball.

Preparació del míting d’Andreu Nin.

Míting.

Comença la guerra.

Actors:

Per a realització de l’obra vaig comptar amb un grup d’actors provinents de diversos grups de teatre de Palafrugell que ràpidament es varen animar a participar en el projecte. Són els següents:

Actors i actrius dels grups Àgora Teatre, Babel Teatre, Dom Teatre, Cia. Cefeida i Q-Art i Acció: Sílvia Pedret, Toni Sellas, Paula Sunyer, Conxita Ferrer, Berta Galbany, Bertrand Halé, Rebeca Mesas, Marta Niell, Esther Borrell, Guillem Ponsí, Iván Alarcón,

Músics de l’Escola de Música de Palafrugell :

També vaig tenir la gran sort, que l’Escola de Música de Palafrugell amb la seva directora Rita Ferrer al capdevant, que s’animaren a participar i a la que els estaré eternament agraïda per amenitzar aquell moment d’una manera tan bonica.

Guitarra: Albert Companya

Duet de violoncels: Anna Caner i Sagrario Martin

Trio de corda: Marina Iruela, Élia Pagès i Maria Ponsí.

Creació i direcció: Sandra Bisbe Lluís

Organització: Museu del Suro de Palafrugell

El resultat fou espectacular, tan fou així, que la repetirem l’any següent per la Diada de la Dona.

Moltes gràcies a tots!

cartell-_el-pas-de-les-hores

_el-pas-de-les-hores


« | »

Deixa un comentari