El tema català, un tema cada cop de més interés pels nostres visitants

Quan parlo d’història intento ser el més rigorosa possible, dintre de les possibilitats, doncs ja sabem que la història l’escriuen els vencedors. Sovint intentes documentar-te amb fonts de diverses ideologies per tal de tenir una visió més oberta, més objectiva.

Quan es tracta però de la història que estem vivint ara, no en sóc d’objectiva, parlo com a subjecte que viu i pateix. Crec que els nostres visitants també ho agraeixen. Molts venen amb preguntes, amb ganes d’entendre, sobretot americans i nord-europeus, i jo sempre els dic el mateix: aquesta és la meva visió, el meu punt de vista personal…

Normalment aquests grups que venen aquí uns quants dies, fan visites varies amb un munt de guies diferents, i pel que sé, també els hi demanen. El Guia està fent un paper fonamental aquí. I el més bonic de tot és que cada un parli des de la seva pròpia experiència. I suposo que sorgiran molts punts de vista diferents, o no. Aquesta és la manera de que els nostres visitants es facin una idea més fidedigna del que està passant. Pors, anhels, interessos, frustracions, esperança… un munt de sentiments i pensaments que fan sentir la veu d’un poble plural, i per sobre de tot, de pau.

Llavors quan se’n vagin a casa, ja no serà la història d’un territori que quasibé no coneìxien ni entenien, serà la història de la Sandra, d’en Jordi, de la Mónica, d’en Narcís… una història que seguiran d’aprop i amb el cor encongit, com nosaltres.


«