“Sólo sé que no sé nada”: formació constant

Actualment m’estic documentant per una nova ruta que estrenaré aquest mes de novembre anomenada “El Moviment Obrer a Palafrugell”, i una de les formacions que estic duent a terme per prerarar-la bé és sobre la Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa. El curs es diu “L’any que va sacsejar el món. Cent anys de la Revolució Russa” impartit per la Universitat de Barcelona a Sant Joan Despí, en un edifici modernista preciós de Josep M. Jujol anomenat “La Torre de la Creu” (1913).  Us deixo un parell de fotografies, doncs l’edifici val molt la pena. Curiosament, la seva construcció fou afectada per la Gran Guerra, doncs es va aturar durant els primers anys de guerra, finalitzant-se el 1916. Diuen que la propietària, la seva tieta, va tenir dificultats per a moblar-la en no tenir les parets rectes.

Una de les feines del guia és la de FORMAR-SE i DOCUMENTAR-SE molt bé per poder crear un discurs rigorós i coherent. Tenir un bon coixí que diriem. Quan més gran sigui aquest coixí, molt millor podràs:

Contextualitzar el tema per situar a la gent.

Trobar exemples en el dia a dia per fer-ho més comprensible.

Fer-ho planer, o sigui, utilitzar un llenguatge que s’adapti al grup que estas acompanyant.

Respondre a possibles preguntes amb més seguretat i rigorositat.

Variar el guió en funció dels interessos dels teus visitants.

Tancar amb una bona conclusió, que doni sentit a tota la ruta.

I sempre tenir en compte una cosa, que quan més saps més te’n adones que et falta molt per saber. Per tant l’important és acotar bé un tema i anar-lo ampliant en mica en mica, i quan dic en mica en mica, vull dir, al llarg de tota la teva vida:

“Yo sólo sé que no sé nada, pero sabiendo esto, se mucho más de lo que muchos pretenden saber, sin saber lo que saben”


«