Magnífiques intervencions al IV Fòrum de Recerca del Baix Ter

Dissabte passat, 19 de novembre, vaig participar al IV Fòrum de Recerca del Baix Ter. Va ser un matí d’intervencions magnífiques de gent molt apassionada que amb només 10 minuts ens posaven al dia de la seva recerca. Els temes van ser molt variats. Es va parlar de natura, de pintures, de música i de visites guiades.

La meva presentació:

“La Guerra de l’arròs: recerca i localització dels espais en format de visita guiada.”

En només 10 minuts, i això és molt difícil, vaig intentar explicar als presents la meva intenció de convertir el llibre de recerca de Pere Bosch i Cuenca en una visita guiada per Torroella de Montgrí. En el meu treball de recerca, he intentat situar a la vila de Torroella, els espais que varen tenir un paper important en la trama de la Guerra de l’arròs a finals del s.XIX i principis del XX. Una altra part important del treball ha estat buscar la documentació que omplirà de curiositats i amb paraules de l’època que aniré mostrant i llegint durant la visita guiada. I per últim, trobar fotografies dels personatges i dels espais, moltes de les quals sorprenen pels grans canvis que hem sofert amb aquests 100 anys.

El tema de l’arròs ja fa temps que el treballo, doncs comença segles enrera. Sota el crit de “Visca el rei, mori l’arròs” la gent de l’Empordà es va alçar exigint la prohibició de l’arròs espantats per les grans mortaldats que patiren a causa del paludisme. Així, la prohibició va arribar al 1838. “La Guerra de l’arròs”, però, és un capítol posterior, que s’inicia al 1899 quan apareix una sol.licitud de plantar de nou arròs a l’Empordà: avalots, manifestacions, conflictes, estratagemes polítiques i més de 500 articles periodístics apareguts a la premsa…  la converteixen en una història plena d’intrigues, que ben aviat serà convertida en visita guiada.

Sandra Bisbe participant al IV Fòrum de Recerca del Baix Ter amb el tema "La Guerra de l'Arròs"

Ponents de luxe i temes:

Aquí teniu el llistat de ponents i els temes que es varen tocar.

– Eduard Carbonell. Les pintures de Sant Joan de Bedenga

– Àgata Colomer. La Pletera, a l’equador del procés de restauració

– Josep M. Escalona. El nou orgue de Torroella de Montgrí: l’antic orgue de Montserrat.

– Joan Badia. El monestir de Sant Pau de Fontclara (segle IX)

– Miquel Jover. Els turons de la plana del Baix Ter: una àrea important per als briòfits

– Sandra Bisbe. La Guerra de l’arròs: recerca i localització dels espais en format de visita guiada.

– Jordi Bou. Cartografia de detall dels hàbitats del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (1:10.000).

– Dídac Jordà. La gestió de l’aigua a Catalunya: beneficis i perjudicis per al Baix Ter

– Anna M. Anglada. Música sense perdre l’Oremus: el cas de la Minerva de Torroella (s. XVIII).

– Santi Ramos. La gestió i conservació de la biodiversitat terrestre del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

– Guillem Sobrepera. Memòria gràfica del Castell-Palau de Bellcaire

Va ser un plaer participar-hi i compartir-ho amb tots ells. Agrair al Museu de la Mediterrània per haver-m’hi convidat i per la fantàstica organització!

Moltes gràcies!


«